KUVIA ELÄMÄN KOSMOKSESTA
Matka kosmoksen synnystä, alkumeren syvyyksien kautta
kohti elämän valoa.
Tämä "taidenäytelmä" kertoo siitä,
kuinka 
maapallo sai elämän.
Avajaisiltana 4.2.2015 klo 17 näyttelyn esittelee
Timo-Olavi Jalkanen Sara Hildénin Taidemuseon
johtokunnasta Tampereelta.
Avajaisissa on paikalla Järviradio
Taulujen
              teatteri - Kari Merikanto

- Olen kehittänyt tekniikan, jossa värit kerrostuvat ja kiertyvät  yhteen. Pääsen sillä kolmiulotteiseen vaikutelmaan. Tekniikan avulla olen luonut uuden sarjan teoksia, jotka nyt ovat ensimmäistä kertaa näyttelyssä esillä Kauhavan taidetalossa. Toinen taidesuunta jota nyt käytän ovat reliefit ruostumattomasta teräksestä. Tulevat vuoden aion keskittyä näihin kahteen tekniikkaan,
kertoo Kari Merikanto.

PROLOGI
Fantasia lähikuva-  Alussa oli tyhjyys, jossa materia kiinteytyi ja avaruusvirrat kulkivat. Tästä hetkestä Kari Merikannon taidenäytelmä alkaa ja teosten värivirrat ottavat katsojat mukaansa matkalle luomiskertomukseen tai evoluutiokertomukseen - kuinka katsoja haluaakaan asian kokea. Sana surrealistinen voi tulla teoksista ensin mieleen, mutta kuitenkin ne ovat hämmästyttävän luonnollisia, kuin elämä itse. Välillä on vaikea uskoa teoksia ihmiskäsin tehdyiksi, kuvailee Timo-Olavi Jalkanen Sara Hildénin taidemuseon johtokunnasta.
-  Kun näytin Merikannon teoksia Tampereen Taidemuseon johtajalle Taina Myllyharjulle, hän sanoi välittömästi, että Merikanto on Suomen Jackson Pollock, joka oli abstraktin ekspressiomin ehkä merkittävin edustaja maailmassa. Merikannon teosten viivat ovat lisäksi suorastaan ainutlaatuisia värikierteitä, jotka läheltä katsottaessa muodostuvat äärettömästä määrästä mikrorakenteita. Juuri se aikaansaa luonnonilmiötunteen teoksia katsottaessa.
- Abstrakti = todellisuutta jäljittelemätöntä ja ekspressio = taiteilijan ilmaisua. Silti sanoisin, että katsoessaan abstrakteja teoksia katsoja on se, joka tulkitsee itseään ja luo oman vaikutelmansa, siis "impression" sisällään. Esittävä taide on enemmänkin katsojalle "valmista kauraa".
- Abstrakti taide vapauttaa niin taiteilijan kuin katsojankin. Kysymys on katsojan omasta tunteesta, johon kukaan muu ei voi viisastella. Myllyharjua ja Pollockia jatkaen: taiteilijan abstrakti ekspressio muuttuu katsojan abstraktiksi impressioksi, Jalkanen naurahtaa.
-  Nähtyäni lukuisia Merikannon uusia teoksia, olen alkanut havainnoimaan ilmiöitä joissa on vastaavaa tunnetta. Pyörre joka kierrätti kevyen lumen korkeuksiin ja villisti kieppuva lintuparvi ovat olleet sellaisia. Elävää liekkiä tai laineiden matkaa hiekkarannalla ei kyllästy katsomaan. Kari Merikannon teoksissa on jotakin samankaltaista systemaattisen ja samalla sattumanvaraisen vuoropuhelua
-  Valokuva ei anna Kari Merikannon teoksista oikeaa kuvaa. Ne pitää kokea aitoina. Avajaisissa sen sitten näemme, Jalkanen sanoo.
 Yksityiskohta teoksesta Elämän fantasia. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.
Katso avajaistunnelmia pääsivulta  www.karimerikanto.com

Näyttelyn yhteistyökumppanit
jarviradio_logo.pngpunaisen_tuvan_viinitila_logo.png
Tuulta purjeisiin halki SuomenVoittoisia viinejä vuodesta 1995


Tuotettu Web Shop Machine - ohjelmalla